Tak a tentokrát dort pro mamku. K svátku. Tak jsem se chtěla předvést :) Dbám samozrejmě na zdravou výživu a tak jsem chtěla vytvořit něco lehkého, třeba piškotový dort s malinami a nějakým krémem. Hledala jsem něco na netu, našla, ukázala Koalovi a zase jsem recept zavřela. Prej je ten dort nudnej. No jo, když ono to nic objevnýho fakt nebylo. Tak mi to šrotovalo v hlavě dál. Postupně jsem snižovala nároky na zdravotní prospěšnost a uvolňovala tuková a cukerná omezení..nakonec jsem to teda fakt vyřešila. Vybrala jsem dort obsahující máslo a navrch kupu oříšků, takže o zdravotní dopady se už ani nestarám. Každopádně ale toto pro naši rodinu něco spešl je, protože dort s mrkví? Tak to ještě stopro neměli. A mamka si dá prostě menší kousek. Tak.
Mrkvový dort s tvarohovým krémem
inspirace: inspiromat
banalit; použila jsem formu o průměru 20 cm
Těsto:
- 300 g
polohrubé mouky
- 1 prášek
do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1 lžička
zázvoru
- půl
lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 4 vejce
- 100 g hnědého cukru
- 150 g
rozpuštěného másla
- 250 g
nastrouhané mrkve
- 80 g nasekaných vlašských ořechů
- šťáva z půlky citronu
Krém:
- 1 tvaroh
- 2 lžíce bílého jogurtu (já použila bio jogurt selský)
- 60 g másla
- 50 g cukru moučky
- oříšky na ozdobu
Postup je hodně jednoduchý. Troubu si zapneme na 180°C. Mouku
smícháme s práškem do pečiva, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem.
Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem do světla (než hmota nabyde), pak
přidáme máslo, mrkev, šťávu z citronu a oříšky. Nakonec vmícháme připravenou
mouku s práškem do pečiva a kořením. Pečlivě promícháme a nalijeme do pečicím
papírem vyložené formy. Těsto stěrkou uhladíme od středu k okrajům. S
formou trochu zatřeseme a nakonec bouchneme o linku (kvůli vzduchovým
bublinkám). Pečeme v předehřáté troubě 45-60 minut na 180°C, propečenost
kontrolujeme pomocí špejle. Když ji po zapíchnutí do středu vytáhneme suchou,
je korpus upečený. Necháme ho vychladnout a pak podélně rozkrojíme na dvě
poloviny (na víc by to asi nešlo, že :-)).
Tvaroh našleháme s jogurtem, změklým máslem a cukrem.
Polovinu krému naneseme na spodní díl korpusu, přiklopíme vrchním dílem. Krém
naneseme i navrch a nakonec dozdobíme zbylými oříšky. Dáme do lednice
vychladit.
Kdybyste chtěli vyšší vrstvu krému, navrhuju ho vytvořit ze dvou
tvarohů J
Krém samotný se mi taky zdál dost sladký, ale pak v kombinaci s korpusem
to bylo ok.
V pátek upečeno, v sobotu předáno. Samé áách a óóch, "to jsi fakt dělala ty?" a tak. Takže dort prostě úžasnej, reputace zachráněna a v bříšku jako v pokojíčku!
A piškoťáka s krémem si někdy uděláme jen tak!
A piškoťáka s krémem si někdy uděláme jen tak!
Žádné komentáře:
Okomentovat