neděle 14. dubna 2013

Mrkvový dort s tvarohovým krémem


Tak a tentokrát dort pro mamku. K svátku. Tak jsem se chtěla předvést :) Dbám samozrejmě na zdravou výživu a tak jsem chtěla vytvořit něco lehkého, třeba piškotový dort s malinami a nějakým krémem. Hledala jsem něco na netu, našla, ukázala Koalovi a zase jsem recept zavřela. Prej je ten dort nudnej. No jo, když ono to nic objevnýho fakt nebylo. Tak mi to šrotovalo v hlavě dál. Postupně jsem snižovala nároky na zdravotní prospěšnost a uvolňovala tuková a cukerná omezení..nakonec jsem to teda fakt vyřešila. Vybrala jsem dort obsahující máslo a navrch kupu oříšků, takže o zdravotní dopady se už ani nestarám. Každopádně ale toto pro naši rodinu něco spešl je, protože dort s mrkví? Tak to ještě stopro neměli. A mamka si dá prostě menší kousek. Tak.

Mrkvový dort s tvarohovým krémem

inspirace: inspiromat banalit; použila jsem formu o průměru 20 cm

Těsto:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 4 vejce
  • 100 g hnědého cukru
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 250 g nastrouhané mrkve
  • 80 g nasekaných vlašských ořechů
  • šťáva z půlky citronu
Krém:
  • 1 tvaroh
  • 2 lžíce bílého jogurtu (já použila bio jogurt selský)
  • 60 g másla
  • 50 g cukru moučky
  • oříšky na ozdobu

Postup je hodně jednoduchý. Troubu si zapneme na 180°C. Mouku smícháme s práškem do pečiva, skořicí, zázvorem a muškátovým oříškem. Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem do světla (než hmota nabyde), pak přidáme máslo, mrkev, šťávu z citronu a oříšky. Nakonec vmícháme připravenou mouku s práškem do pečiva a kořením. Pečlivě promícháme a nalijeme do pečicím papírem vyložené formy. Těsto stěrkou uhladíme od středu k okrajům. S formou trochu zatřeseme a nakonec bouchneme o linku (kvůli vzduchovým bublinkám). Pečeme v předehřáté troubě 45-60 minut na 180°C, propečenost kontrolujeme pomocí špejle. Když ji po zapíchnutí do středu vytáhneme suchou, je korpus upečený. Necháme ho vychladnout a pak podélně rozkrojíme na dvě poloviny (na víc by to asi nešlo, že :-)).
Tvaroh našleháme s jogurtem, změklým máslem a cukrem. Polovinu krému naneseme na spodní díl korpusu, přiklopíme vrchním dílem. Krém naneseme i navrch a nakonec dozdobíme zbylými oříšky. Dáme do lednice vychladit.
Kdybyste chtěli vyšší vrstvu krému, navrhuju ho vytvořit ze dvou tvarohů J Krém samotný se mi taky zdál dost sladký, ale pak v kombinaci s korpusem to bylo ok.

V pátek upečeno, v sobotu předáno. Samé áách a óóch, "to jsi fakt dělala ty?" a tak. Takže dort prostě úžasnej, reputace zachráněna a v bříšku jako v pokojíčku!

A piškoťáka s krémem si někdy uděláme jen tak!

Žádné komentáře:

Okomentovat