neděle 28. dubna 2013

Citronové košíčky


Když jsem v roce 2011 přemýšlela, co bych chtěla k Vánocům, padla mi do ruky kniha Sladká Francie od Ivety Fabešové. V obchodě jsem ji zběžně prolistovala a od té chvíle považovala za nutnost ji mít. Dopadlo to tedy neslavně. Ne, že bych ji pod stromečkem nenašla, to bylo pojištěno dopisem pro Ježíška. Problém nastal až v jejím využití. Já totiž ráda čtu kuchařky. Strašně ráda listuju, prozkoumávám a dělám si chutě. Na tvoření už je ale času mnohem míň, receptů čím dál víc. Letos, o rok a něco později, jsem se konečně rozhodla zrealizovat premiérový test kuchařky. A vyvstal další problém - nemohla jsem se rozhodnout, co vyzkoušet. Většina receptů tam vypadá tak lákavě, až to musel vybrat Koala. Zvolil si citrónový dort a já ho upravila na košíčky.
Jestli máte rádi kyselé, postupujte přesně podle mě. Jestli ale preferujete vyváženou, jemně citrónovou chuť, dbejte na moje poznámky v postupu ;-) 

Citronové košíčky

recept je na jeden dort, já vytvořila čtyři velké tartaletky a jednu menší

na těsto:
  • 90g změklého másla
  • 1 lžíce oleje
  • 3lžíce vody
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 150g hladké mouky (docela určitě jsem nakonec použila aspoň 180g, možná i víc, děsně se to lepilo)
  • špetka soli (na kterou jsem já zapomněla..a i bez ní to šlo!:-))
na krém:
  • 125ml citronové šťávy
  • kůra z jednoho citronu
  • 100g bílého cukru krupice (v záchvatu lásky k tmavému cukru byl zvolen poměr 50:50 bílý a přírodní..a to zřejmě mohlo za výslednou chuť)
  • 85 g másla
  • 2 vejce
  • 2 bílky

Suroviny na těsto smícháme v míse a pak na pomoučněném vále zpracujeme v těsto. Těstem vyložíme košíčky, "dno" propícháme vidličkou, zasypeme fazolemi, aby se nevyboulilo a dáme péct do trouby předehřáté na 200°C na cca 15 minut (hlídáme, aby se těsto nespálilo). Po vyndání z trouby necháme trochu vychladnout.
Na krém dáme do menšího hrnce rozpustit máslo, cukr, citronovou šťávu a kůru. V míse vyšleháme vejce s bílky. Pomalu, za stálého šlehání, vlijeme k vejcím máslovo-citronovou směs z kastrůlku. Vše vrátíme zpátky do hrnce a vaříme na mírném plameni (a mícháme) do zhoustnutí.
Košíčky naplníme krémem a dáme do trouby stažené na 180°C zapéct - krém by měl ztuhnout. Mně to trvalo asi 15-20 minut, čas jsem moc nehlídala, spíš strukturu.

Jak už jsem uváděla nahoře, výsledek byl (pro mě) velmi kyselý. Zřejmě za to mohla skutečnost, že jsem se nedržela receptu a půlku bílého cukru nahradila třtinovým, který sladí méně. Kdybych to neudělala, možná by to bylo ok. Koala byl v pohodě a košíčky mu chutnaly (takže úspěch, uff). Ale já příště 1. dám míň citronové štávy, 2. radši použiju normální cukr. Každopádně - pro milovníky citronové chuti vřele doporučuju! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat