Když jsem ještě bydlela doma, mamka nám
každý rok v zimě dělala domácí koblížky. Oba typy, plněné i bez náplně, takové ty
zamotané. Vzhledem k tomu, že jsem jako malá měla plné zuby meruňkové marmelády
(teda vlastně džemu, podle správné terminologie), oblíbila jsem si neplněné
vrtule. S tím džemem to bylo totiž tak - meruněk byl nadbytek a důsledkem byla přemíra výrobků z nich. Každý rok plno džemu. A já, jako malý nevděčník, jsem
rozhodně nedocenila hodnotu DOMÁCÍHO výrobku, naopak se mi časem zprotivil. Co
bych za ni dnes dala! Jenže meruňky už jaksi nejsou. V každém případě - chuť na koblihy mi zůstala :-D ne na ty kupované, o ty většinou ani koutkem oka nezavadím, ale na ty naše! Mamka je najisto dělá i teď, ale nejsem doma zase tak často, abych se trefila do správného času. Takže jsem se do toho pustila sama - původní plán byly koblihy plněné nutellou. Pak došlo k rozšíření o džemovou náplň a taky vznikly moje oblíbené vrtule.
Koblížky a koblihy
recept je převzatý z Apetitu- 500 g polohrubé mouky
- 40g cukru krupice
- 40g másla
- 4 žloutky
- 1 sáček sušeného droždí
- 3 lžíce rumu
- 250ml vlažného mléka
- sůl
- kůra z 1 citronu
- na smažení 250g sádla + olej podle potřeby - koblihy musí v rozpáleném tuku plavat
- nutella, jahodový džem
- cukr moučka
Máslo utřeme se 3/4 cukru do pěny, a pak po jednom vmícháme žloutky. Přidáme rum, špetku soli, citronovou kůru, mouku, droždí. Postupně přiléváme vlažné mléko a propracováváme. Prohněteme na hladké těsto a dáme na hodinu do tepla kynout.
Těsto rozválíme na cca 1 cm silnou placku (raději ne tenčí, při smažení by se koblihy sice nafoukly, ale vevnitř by byly duté). Skleničkou / hrnečkem / jiným vykrajovátkem vykrájíme sudý počet koleček. Na polovinu z nich naneseme náplň a zbylými kolečky ji překryjeme. Okraje jemně přitlačíme, aby při smažení náplň neunikala. Každou vzniklou koblihu ještě jednou vykrojíme, upevní se tak spoj. Pokud chceme dělat i vrtule, z části těsta vyválíme proužky, které zamotáme. Koblihy přikryjeme utěrkou a necháme na vále ještě 15 minut kynout. Mezitím si rozpustíme sádlo, přilijeme olej (tolik, aby koblihy pohodlně plavaly) a proti připalování dáme do tuku kousek chleba. Rozpálíme, vložíme první koblihu a oheň stáhneme na mírný plamen (smažení koblih chce čas a trpělivost - dříve se prý smažily v rohu kamen, aby k nim nešlo příliš tepla; když se smaží moc zprudka, jsou zvenku rychle zlatavé, ale uvnitř nepropečené, syrové). Koblihu smažíme dozlatova nejprve z jedné, pak i z druhé strany. Po vyjmutí z olejové lázně je pokládáme na papírové utěrky, aby trochu odsály vnější mastnotu. První koblihu roztrhneme a zkontrolujeme, jestli je propečená. Tak odhadneme dobu pečení (já stejně byla celou dobu vyplašená, ale všechno bylo ok). Hotové koblihy pocukrujeme cukrem moučkou a můžeme ochutnávat! :-)
Poznámky na konec:
- když je chleba v omastku už příliš tmavý, vyměníme ho za nový. Mně to nejdřív nenapadlo a poslední koblihy byly proto (aspoň myslím) zvenčí dost tmavé, až příliš.
- nutella se ukázala být nepříliš vhodnou náplní do předem plněných koblih. Při smažení se z ní jakoby oddělila taková vodička a v koblihách to pak nebylo ono. Pokud tedy někdo disponuje plničkou koblih, bude asi lepší nejdřív upéct prázdné koblihy a do hotových nutellu vstříknout právě plničkou.
- co se týče džemu - je lepší použít spíše hustší, aby jí pak v koblize bylo dost. U řidší ho hrozí, že se tekutá část vsaje do těsta a toho "pevného" podílu pak uvnitř moc nezbude.
- je jasné, že koblihy zrovna nepatří do kategorie zdravých receptů. Ale jednou za čas.. ;-)
no konečně pořádný návod, jak smažit koblihy!! Díky moc za tyhle rady nad zlato!! V ostatních receptech nikde nepíšou, že je nutné je smažit za nízké teploty, nebo vyměňovat olej a mě, jako člověku, který skoro nikdy nefrituje, to doteď nebylo jasné! :) Dělala jsem je včera a i když byly výborné, ty poslední jsem musela vyhodit, jelikož byly hodně tmavé - ani ne po minutě smažení, a teplotu jsem snížila pouze v polovině pečení, ale nepomohlo to, takže to fakt chce namírno hned od začátku :) budu muset vyzkoušet znova a aplikovat výše uvedené ;)
OdpovědětVymazatJeee, az dnes jsem si precetla Vas komentar a moc me potesil. Jsem rada, ze se podarily! :)
Vymazat